Májusban komoly sajtóvisszhangot kapott, mikor az Amerikai Egyesül Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump olyan döntést hozott, melynek értelmében az amerikai vállalatok nem adhatnak el szolgáltatásokat és hardvereket a Huaweinek. A szankció vonatkozik a Google-t birtokló Alphabet anyacégre is, ami a korlátozásnak megfelelően úgy döntött, hogy a kínai cég által gyártott mobileszközök a jövőben nem kaphatják meg az Android operációs rendszert.


Mindez része az USA és Kína között jó ideje zajló kereskedelmi háborúnak, ahol a felek különböző eszközökkel igyekeznek jobb pozícióba kerülni, amit jól mutat, hogy alig pár nappal a tiltólista életbe lépését követően az amerikaiak három hónapra felfüggesztették a Huawei elleni intézkedéseket, méghozzá azzal az indokkal, hogy az érintett vállalatok számára egyszerűebb legyen az átmenet. Pár héttel ezelőtt ráadásul már az is szóba került, hogy Trump teljesen feloldja a kínai cég ellen hozott szankciókat, viszont hivatalosan még semmilyen lépés nem történt ez ügyben.

Augusztus 19-én ugyanakkor lejár a korábban említett 90 napos határidő, de a Reuters információi szerint ez semmilyen hatással nem lesz a Huaweire, mert a háttérben az amerikai kormányzat már arra készül, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítsa a Huawei elleni intézkedéseket. A hírügynökség értesülései szerint a hétvége folyamán Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon fognak egyeztetni a Huaweit sújtó szankciókkal kapcsolatban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!