Ezen persze nem érdemes csodálkozni, itthon a sör fogalma szinte eggyé vált a világos sörrel, ma ezek az italok a legnépszerűbbek. Pedig a sör, mint műfaj jóval sokszínűbb, és az ízvilág is változatosabb, mint amit mi itthon megtapasztalunk belőle. Rengeteg söralapú ital várja a fogyasztókat, például már vannak gyümölcsös sörök és egyre népszerűbbek a radlerek is, amelyek különböző gyümölcsízekben kaphatók, alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú változatokban is.


A radlerek, elsősorban nyáron népszerűek. A sör alapú radlerek könnyű, játékos, ízesített italok. A radler szó hallatán a legtöbben citromos ízekre gondolnak, pedig a kínálat ennél sokkal, de sokkal izgalmasabb! Bodzás, grapefruitos, citromos - egyre többféle íz csalogatja a vásárlókat.

A sör keserű íze egyébként nemcsak a citrusos savaktól lehet különleges, hanem olyan ízekkel is vegyíthető, mint a bodza, vagy éppen a meggy. Ezek az ízek különösen izgalmasak, ha a gyümölcs már az erjedés előtt belekerül a sörökbe. A gyümölcsös söröknek ez a lényege. Ma már alig létezik sörmanufaktúra, amely ne készítene legalább egy, vagy több nagyon jó minőségű gyümölcsös sört.

Az alábbiakban mutatunk öt olyan sört, amelyek után egészen biztosan máshogy fogsz gondolkodni ezekről az italokról:

Beer Hawk: Stringer Damson

A brit Beer Hawk hagyományosan száraz, markáns ízvilágát elképesztően feldobja a Stringer Damson komplex íze. A sör íze elsősorban piros bogyós gyümölcsökből, cseresznyéből áll össze, de lehet érezni némi szőlőt is. A barna Damson 6%-os és szinte egyáltalán nem édes, ellenben nagyon dús, nehéz, testes sör.

Golden Road: Mango Cart

Az előző sörrel ellentétben a Golden Road Mango Cartja inkább egy klasszikus értelemben vett egyszerű nyári sör, rendkívül könnyed, mindössze 4%-os alkoholtartalommal. Az amerikai, egészen pontosan Los Angeles-i főzde úgy döntött, hogy a sörvilággal nehezen összeegyeztethető trópusi ízeket fogja előnyben részesíteni, az eredmény meglepő, de nagyon finom.

Samuel Smith: Organic Apricot

Az Organic Apricot az igazat megvallva, kicsit kilóg a sorból. Ez a sör ugyanis gyümölcslével készül, pontosabban kajszibarack préssel. Ebből egyenesen kéne következnie, hogy nagyon édes is, de nem ez a helyzet. A Samuel Smithnél okosan olyan malátát választottak hozzá, ami kifejezetten markáns, keserű. Az így létrejövő kombinációból egy nagyon jól iható, könnyed ale-t kapunk, ami ráadásuk nem is kifejezetten gyenge: 5,1 %-os.

Mad Scientist Mango Bay 5,2%

A Mad Scientist Mango Bay söre bár alapvetően gyümölcsös sörnek számít, de aki ilyet vesz, az ne könnyű nyári italra számítson. A Mango Bay ugyanis meglehetősen krémes és sűrű, majdnem annyira, mint egy shake. Olvasva lehet, hogy bizarrnak hangzik, de ha megkóstolja az ember, rögtön szinte arcon vágja az üdítő, testes, mangós íz, na meg több mint 5 százalékos alkoholszint, ami kifejezetten jól áll ennek sörnek.

Fehér Nyúl Rafa 6,8%

Ha létezik tökéletes nyári sörtípus, akkor az a sour IPA. Bár nem használnak gyümölcsöt a készítése során, mégis savanyú, alkoholos, frissítő, gyümölcsös hatású sör, amelyik megfelelően keserű ahhoz, hogy ne teljen el tőle az ember. Itthon az egyik legjobb sour IPA-t a Fehér Nyúl főzde csinálja. A Rafa a főzde egyik legnépszerűbb terméke és nem véletlen. A Rafa ízei tökéletesen kiegyensúlyozottak, nem fogy el az utóízre sem, a magas alkoholmennyiség pedig éppen ezért szinte észrevehetetlen.

Választék tehát van bőven. A fent említett példák jellemzően kisüzemi, kézműves sörök, és sajnos nem is könnyű beszerezni ezeket, mert nem mindenhol kaphatók Magyarországon.

A helyi márkák közül a Soproni Óvatos Duhaj termékcsaládja pont az ilyen különleges ízvilágú söröket teszi elérhetővé mindenki számára. A család legújabb tagja például a Meggy Ale, egy szűretlen, felsőerjesztésű a meggylével együtt erjesztett sörkülönlegesség, amely magában és sajtok, sajtos ételek mellé is kiváló. Könnyed, gyümölcsös és az alkoholtartalma sem kifejezetten magas.

Kiemelt kép: iStock

Szponzorált tartalom

A cikk a Soproni támogatásával készült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!