Az emberiség tehetős részének többet kell tennie a klímaváltozás ellen - jelentette ki Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista egy stockholmi konferencián tartott beszédében, amelynek szövegét kedden hozták nyilvánosságra.


Thunberg a múlt hét végén a Brilliant Minds (Brilliáns elmék) elnevezésű, nem nyilvános konferencián vett részt a svéd főváros egyik szállodájában a rendezványre külön meghívott személyek társaságában.

A konferencián hangsúlyozta, hogy nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói felelősek az éghajlatváltozásért, hanem az olyan hatalmasok - politikusok, hírességek és üzletemberek - , akik gyakran magánrepülőgépekkel utaznak.

A 16 éves aktivista lány szerint a világ leggazdagabb tíz százaléka felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem feléért.

Thunberg mindent átfogó szemléletváltást követelt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatti szintre lehessen szorítani.

A fiatal svéd lány most egy évre felfüggeszti tanulmányait, hogy teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának szentelhesse.

Az általa szervezett péntekenkénti klímasztrájkok, valamint a különböző konferenciákon és s csúcstalálkozókon való részvétele nem volt különösebb kihatással iskolai bizonyítványára: tizennégy tantárgyból jeles, háromból jó értékelést kapott.

"Ha nem sztrájkoltam és utaztam volna annyit, minden tantárgyból jelest kaptam volna" - mondta Thunberg a Dagens Nyheter című svéd lapnak. "Ennek ellenére megérte" - húzta alá a klímavédelmi aktivista. (MTI, fotó: Europress - PHOENiX PRODUKTIONS/APA-PictureDesk via AFP)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!