Újabb mérföldkő érkezett el a szaúd-arábiai nők - egyébként alapvető - jogokért folytatott harcában: mostantól férfi kísérő, és annak engedélye nélkül is utazhatnak, akár külföldre is.

A rendelkezést szerdán hagyta jóvá Szalmán szaúdi király, és pénteken hirdették ki.

Az önálló utazás mellett a nők jogot kaptak arra, hogy 21 éves koruk felett útlevelet igényeljenek, és a korábbiakkal ellentétben ehhez mostantól nem kell férfi gyámjuk – apjuk vagy férjük – hozzájárulása.

Ezek mellett mostantól lehetőséget kapnak arra is, hogy saját maguk jegyeztessék be a házasságukat vagy válásukat, és intézhetik a gyerekeik ügyeit is.

Apró, ám meghatározó lépések ezek, melyek egyenlő szintre helyezik őket a férfiakkal - korábban személyes iratuk sem lehetett, egy közeli férfirokon igazolványaiban tüntették fel őket.

Örömteli hír tehát, hogy a királyság a közelmúltban enyhítette a nőket sújtó régóta fennálló társadalmi korlátozásokat, bár az aktivisták szerint még hosszú az út az egyenlőségig.

Szaúd-Arábia egyre gyakrabban kerül negatív reflektorfénybe a női állampolgáraival való bánásmód miatt, ezt pedig csak tetézték a külföldön menedékjogot kérő, lényegében elmenekülő lányok és asszonyok.

Amint arról mi is beszámoltunk, az akció a közösségi média platformjaira is kiterjedt, egy nők által használt arab nyelvű hashtag terjedésével kezdődött, ami körülbelül úgy fordítható le, hogy "töröljék a férfi gyámsági rendszert, vagy mind emigrálunk".

Szalmán szaúd-arábiai király enyhítette a nőkre vonatkozó tilalmakat, ideértve a tavalyi vezetési tilalom megszüntetését is, a konzervatív királyság nyitottabbá tétele érdekében.

Míg más muzulmán országokban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában egészen tavaly nyárig börtön fenyegette a tilalom megszegőit.

Ugyanakkor a női jogi aktivistákra nem is olyan régen még keményen lesújtott, többeket bíróság elé rendelt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>