Theresa May brit miniszterelnök újra vereséget szenvedett, mert a brit parlament alsóházának képviselői szerda este elfogadták azt a kiegészítést, amely szerint az ország nem léphet ki megegyezés az Európai Unióból. A szerdai szavazáson mindössze négyfős többséget kapott az úgynevezett Spelman-Dromey-féle módosító javaslat (a beterjesztő konzervatív és munkáspárti képviselőkről kapta a nevét), amely szembement May indítványával. A kormányfő ugyanis csak azt zárta volna ki, hogy március 29-én megállapodás nélkül lépjenek ki a britek az EU-ból.


Az ennél szigorúbb, a megállapodás nélküli brexitet teljesen kizáró indítványt azonban 312-308 arányban, némileg váratlanul megszavazta a parlament.

Ez azt jelenti, hogy a legkeményebb brexitet, azaz a szabályozatlan kiválás lehetőségét - talán végleg - elutasították a honatyák.

Az más kérdés, hogy ez már nem csak a briteken múlik: előfordulhat, hogy az EU vezetői veszítik el a türelmüket, hiszen azzal kapcsolatban továbbra sincs politikai egység Londonban, hogy mi legyen az EU-val kötött megállapodásban. Márpedig a brexit határideje március 29. - a britek tehát vagy halasztást kérnek (és kapnak), vagy a parlament addigra mégis csak elfogadja May és az EU vezetőinek már kétszer leszavazott alkuját, vagy a képviselők most kinyilvánított akarata ellenére Nagy-Britannia mégis csak megállapodás nélkül zuhan ki az unióból.

Mi volt korábban?

A londoni parlament kedd este nagy többséggel ismét elutasította May újra beterjesztett, a korábbi leszavazás után némileg módosított megállapodás-tervezetét az EU-ból való kilépésre.

May hiába érvelt tehát azzal, hogy ha most elutasítják javaslatát a képviselők, akkor nemcsak a megállapodást teszik lehetetlenné, hanem elképzelhető, hogy magát a brexitet, azaz az unióból való kilépést is meghiúsítják.

A kormány ezután úgy döntött, hogy szerdára a megegyezés nélküli kilépésről kezdeményez szavazást - May ugyan jelezte, hogy ezt a lehetőséget nem támogatja, ám nem örökre zárta volna ki a megállapodás nélküli kiválás lehetőségét. A konzervatív képviselők ugyanakkor szabad mandátumot kaptak a szerdai szavazásra, vagyis a párt nem határozta meg, hogy miként szavaznak a megegyezés nélküli kilépésről.

Mi lesz ezután?

Csütörtökön a brexit határidejének kitolásáról szavazhatnak majd May eredeti tervei szerint. A halasztást azonban az EU többi tagjának is jóvá kellene hagynia a március 29-ére tervezett brit kilépés előtt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!