Az 'ingyenhitel' igénylésnek ugyan vannak feltételei, de jóval kedvezőbbek, mint egy piaci jelzáloghitelnek.


Megjelent a babaváró hitelről szóló kormányrendelet, és a részletes leírást a Bankmonitor nézte végig.

A hitel maximum 10 millió forint lehet, ezt 20 év alatt kell kamatmentesen visszafizetni, ezért is ragadt rá az „ingyenhitel” elnevezés. Az összeg szabadon felhasználható,

így akár egy világ körüli útra is elkölthető - írják. A portál számítása szerint egy piaci jelzáloghitel esetében ez az összeg a végén 19,5 millió forintba kerülne, tehát a babaváró hitellel 9,5 millió megspórolható. Ráadásul nincs jelzálogfedezet sem, és az egyszeri díjat sem kell megfizetni.

A legfontosabb tudnivalók:

A hitel 2019. július 1. és 2022. december 31. között igényelhető.

A kérelem benyújtásakor a feleség lehet 40 éven túl, de nem töltheti be a 41. életévét.

Mind a két házastársnak kell, hogy legyen magyarországi lakcíme.

A házaspár egyik tagja a benyújtáskor minimum 3 éve folyamatosan biztosított kell legyen, vagy nappali tagozaton felsőoktatásban tanuló, vagy bármely másik állam TB-biztosítottja. Ha 30 napnál nem hosszabb megszakítás volt közben, akkor az idők összeadhatók. (Annyi könnyítés van még a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben végzettek részére, hogy ők akkor is jogosultak a babaváró hitelre, ha a tanulmány befejezése és a következő, támogatásra jogosító jogviszony között nem telt el 6 hónapnál hosszabb idő.)

A közmunkát végzőket külön kezeli a kormányrendelet, náluk a jogviszony maximum 12 hónap jogosultságnak számít.

A hiteligénylőknek nem lehet tartozása NAV-nál, és nem szerepelhetnek rossz adósként a KHR-adatbázisban.

Ha már van legalább egy gyermek, akkor az egyik félnek első házasnak kell lennie. (Az özvegység nem számít korábbi házasságnak.)

A hitelnek az első öt évben nincsen kamata. Az állami kezességvállalás költsége évente a fennálló tartozás 0,5 százaléka. (Ez az összeg és a havi törlesztő együtt nem haladhatja meg a havi 50.000 forintot.)

A visszafizetés 3 évre szüneteltethető, ha az első 5 évben gyermek születik, vagy ha a pár gyermeket fogad örökbe, és az örökbefogadást engedélyező határozat ebben az időszakban véglegessé válik. (Ha a szerződés megkötésekor a magzat már betölti a 12 hetes kort, akkor a szüneteltetés azonnal kérhető.)

A szüneteltetés nem számít bele a 20 éves futamidőbe, így ennyivel kitolódik az aktuálisan hátra lévő futamidő.

A 2. gyermek megszületésekor újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.

A 3. gyermek megszületésekor a teljes fennálló tartozás elengedik. (Ennek időpontja a magzat 12 hetes kora, illetve az örökbefogadott gyermek státuszának véglegesítése.)

Ha egyik szülő sem rendelkezik magyar lakcímkártyával, akkor nem jár sem a felfüggesztés, sem a hitelelengedés. (Amennyiben az egyik családtag magyarországi lakcíme megszűnne, a család a továbbiakban nem jogosult a hitel visszafizetésének szüneteltetésére sem. Ha mindkét személynek megszűnik a magyar lakcímkártyája, akkor a kamattámogatást is elvesztik, és ezt követően piaci kamatot kell fizetni.)

Ha nem születik 5 éven belül gyermek, vagy nem történik örökbefogadás, akkor megszűnik a kamattámogatás.

A hitel a hátra lévő futamidőre piaci kamatúra vált, az addig kamatkedvezményt pedig egy összegben vissza kell fizetni.

Méltányossági lehetőségek vannak, ha az igénylő megváltozott munkaképességű lett, vagy a maximális számú mesterséges megtermékenyítésen részt vett, vagy orvos igazolja, hogy arra nem alkalmas, vagy a gyermekvállalás ellenjavallt.

Címlapfotó: MTI, Sóki Tamás



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!