Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Biztosan te is voltál már olyan helyzetben, amikor összpontosítanod kellett a munkádra, odafigyelni a gyerekekre, vagy egészen egyszerűen valami kellemes tevékenységre, de képtelen voltál koncentrálni valamilyen megmagyarázhatatlan fájdalom miatt.

Függetlenül attól, hogy először, a semmiből jelentkezett a fájdalom, vagy rendszeresen visszatérő dologról van szó, semmiképpen ne hanyagold el ezeket a jelzéseket, és beszéld meg őket nyíltan az orvosoddal.

1. Kitartó fejfájás

Ebben az esetben nagyon fontos a kontextus. Ha csak időnkénti, enyhe fájdalomról van szó, ami nem okoz különösebb kellemetlenséget, nem kell azonnal orvoshoz fordulnod. Ha azonban erős, nyilalló fájdalmat tapasztalsz, amelyet elviselhetetlennek érzel, vedd komolyan a dolgot, és menj orvoshoz. Fennállhat az agyvérzés, szélütés veszélye. Az életkor is fontos szempont. Ha úgy érzed, hogy, a korábbi fejfájásokhoz képest erősebbet tapasztalsz, és egyre inkább akadályoz a mindennapi feladatok elvégzésében, ne várj tovább!

2. A hallás hirtelen elvesztése

Ennek leggyakoribb okai nem jelentenek nagy kérdést: lehet szó zuhanyzás után a fülben felgyülemlett vízről, vagy a fülviasz is okozhat dugulást. Ha ezeknek eltávolításával már megpróbálkoztál, és nem javul a helyzet, akkor megtörténhet, hogy sokkal súlyosabb a probléma: hallóideg daganat, sclerosis multiplex vagy stroke. Ezek szélsőséges eshetőségek, amelyeknek jó ha tudatában vagy, de ne ess rögtön pánikba. Ezeknek a lehetőségeknek kicsi a valószínűsége. Fordulj orvoshoz, írd le neki pontosan mit érzel, és ő majd eldönti, pontosan mi a tennivaló.

3. Puffadás és hasi fájdalmak

Abban az esetben, ha a mérleg nem mutat változást, de a kedvenc felsőid mégsem úgy állnak, ahogy kellene, cselekedj. Ha a puffadást éles fájdalom is követi a has középső tájékán, megtörténhet, hogy gyomorfekélyről van szó. A jobb alsó tájékon fellépő fájdalom és láz vakbélgyulladásra utalhatnak. Fordulj szakemberhez ezekkel a tünetekkel, mivel az intenzitásuk idővel növekedhet, és ha időben cselekszel, elkerülheted a komplikációkat.

4. Szédülés

A szédülés önmagában nem ad okot komoly aggodalomra. Jelentheti azt, hogy kiszáradtál, vagy a belső fülben van a probléma, amely egyensúlyzavart okoz, úgynevezett vertigót (olyan érzés, mintha forogna veled a világ). Ne felejts el napi két liter folyadékot fogyasztani. Azonban ha a szédülés bármilyen vérzéssel párosul, akkor ne hagyd ennyiben a dolgot.

Az a szédülés, ami érzékelhetően súlyosbodik, ha oldalra fordítod a fejedet, nem vertigó. Megtörténhet, hogy ennek hátterében neurológiai okok állnak. Fejsérülések esetén ugyancsak jelentkezhet szédülés, ilyen esetben ne várj, hogy elmúljanak, fordulj orvoshoz.

5. Hirtelen látás- és koncentrációs zavarok

Talán már tudod, de az ilyen tanács sosem árthat: semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül, ha hirtelen rádtörő gyengeséget, pillanatnyi látásvesztést tapasztalsz, vagy nehezedre esik a szavak megformálása. Ezekben az esetekben fennállhat a szélütés veszélye. Mindenképpen jobb a megelőző hozzáállás.

Természetesen nem kell minden kis fájdalom vagy szúrás miatt rögtön a legrosszabbtól tartani. Egyszerűen csak nem szabad figyelmen kívül hagyni a nyilvánvaló jelzések fontosságát. A testünk közölni próbálja velünk, ha valami nincs rendben, ezért figyeljünk oda rá, és tudjuk, hogy az orvos segítségére mindig számíthatunk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!