Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ízületi fájdalmak szinte minden harmadik ember életét megnehezítik, mivel a mozgás közben váratlanul felbukkanó fájdalmak nem csak a közlekedésünket tehetik nehezebbé, hanem általánosan az egész hangulatunkra is kihathat.

A legtöbb ember egy darabig hajlamos félvállról venni a problémát, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet, akár súlyosabb betegség is kialakulhat. A következőkben összegyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, illetve tippeket, amelyek segítenek eloszlatni az ízületi fájdalom körüli tévhiteket és segítségükkel néhány alternatív gyógymódot is felfedezhetünk.

1. A kalcium és a D-vitamin enyhíti az ízületi fájdalmat

Mára már számtalan kutatás eredményei alátámasztják, hogy a D-vitamin hatékony segítséget nyújt az ízületi fájdalmak enyhítésében. Sőt, azt is kimutatták, hogy D-vitamin és kalcium hiányában sokkal gyorsabban alakulhat ki a probléma. Ez a két anyag enyhíti a gyulladást és erősíti a csontokat.

2. Az antioxidánsokban gazdag étrend csökkenti a gyulladást

Fogyasszunk minél több halfélét, olívaolajat, gyümölcsöt, zöldséget és csipkebogyót, mert ezek telis-tele vannak antioxidánsokkal, így segítségünkre lehetnek az ízületi panaszok kezelésében.

3. Mozogjunk minél többet, még ha fáj is

Természetesen sokkal egyszerűbb és kevésbé megterhelő mozgásformát válasszunk, de mindenképp heti rendszerességgel mozgassuk át a testünket. Mivel olyan mozgásformára volna a leginkább szükség, amely nem terheli meg nagyon az ízületeket, kiváló választás lehet például az úszás, de szakemberekhez fordulva akár egyénre szabott edzéstervet is kérhetünk.

4. Óvatosan a hideg-meleg váltakozásával

Az ízületeket leginkább az erős hideg vagy a túlzott meleg dolgozza meg a legjobban, ezért ha tudjuk, hogy ízületi problémákkal küzdünk, akkor kerüljük a túlságosan forró fürdőket, szaunákat, és a jeges borogatásról is inkább mondjunk le. Főleg télen pedig ajánlatos jól felöltözni, mert a mínuszokban felerősödhetnek a panaszok.

5. Nem minden ízületi gyulladás tekinthető köszvénynek

A köszvény és az ízületi gyulladás tünetei nagyjából megegyezőek, ezért is olyan nehézkes a pontos diagnózis felállítása. Ha bármilyen fájdalmat tapasztalunk rögtön menjünk el orvoshoz, mivel csak a szakemberek tudnak különbséget tenni a két betegség között.

Most pedig nézzük át nagy vonalakban, hogy milyen problémák is válthatnak ki ízületi gyulladást:

Elsősorban, az esetek nagy többségében a reumatoid artirisz a felelős az ízületi panaszok létrejöttéért, de kiválthatja a nyáktomlő-gyulladás, fibromyalgia, lupusz vagy akár egy egyszerű fizikai sérülés vagy fertőzés is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!