A kedd délben történt genovai katasztrófa az egész világot megrázta: a Morandi-híd összeomlása következtében eddig több mint 30 holttestet találtak, a mentőegységek folyamatosan dolgoznak a helyszínen.


Azonban mint az Index cikkéből kiderült, nem volt váratlan a tragédia.

A 60-as években tervezett hídon naponta 25 ezer kamion haladt át, és a folyamatos karbantartási munkák ellenére is már 4 éve a felrobbantását javasolták.

A városban már 30 éve napirenden van egy elkerülő autópályarendszer, a "Gronda di Genova" megépítésének terve. A kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom az összes nagy infrastrukturális beruházást blokkolja , mert a költség-haszon elemzések újraírását követeli.

A genovai tanács 6 évvel ezelőtti ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy már akkor is vita tárgyát képezte a híd. Paolo Putti, az Öt Csillag Mozgalom vezetője élesen felszólalt Giovanni Calvini, a gyáriparosok szövetségének helyi vezetője ellen, miután az előre megjósolta a katasztrófát.

"Majd 10 év múlva, amikor összedőlt a Morandi híd, és órákat kell állnunk a dugókban, akkor jusson eszünkbe azoknak a neve, akik most azt mondták (a Grondára), hogy "nem" - fejtette ki Calvini.

Putti ekkor úgy gondolta, a híd nemhogy 10, de 100 év múlva is kiszolgálja majd az arra utazókat, azonban kevesebb mint 7 év kellett ahhoz, hogy bekövetkezzen a katasztrófa.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!