109 ország mintegy 1300 városában lesznek pénteken tüntetések, amelyeken a klímaváltozás elleni harc fokozását követelik - idézi az MTI a Fridays For Future mozgalom tájékoztatását. Arra számítanak, hogy diákok százezrei vonulnak az utcára szerte a világon, tanítási időben.


Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista, a mozgalom 16 éves alapítója azon túl, hogy megosztotta a már ismert helyszíneket, további megmozdulásokra szólított fel. "Mindenkit szívesen fogadunk, mindenkire szükség van" - írta.

A mozgalom magyarországi követői Budapestre is demonstrációt hirdettek, pénteken 11 órától. Hétfő estig 1200-an jelezték részvételüket és 7100-an érdeklődésüket a Facebookon. "Ki kell mondani az igazságot a környezeti válságról, és valódi krízisként kell kezelni! Magyarországot is aszályok sújtják, új betegségek jelennek meg és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb veszélyt jelent. A világon most zajlik a hatodik tömeges fajkihalási hullám, és rajtunk múlik, hogy minket is el fog-e sodorni" - írják felhívásukban a hazai szervezők, akik diákok mellett tanárok, "fiatalok és idősek" csatlakozását várják. (Fotó: Europress - Julian Stratenschulte/dpa)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!