Mi lehetne felemelőbb annál, mint hogy a vakációdat egy egzotikus országban töltöd, élvezed a napsütést, a tengert és a természet szépségét? Persze, ezek jó dolgok, de a kirándulás során több olyan dolog is van, ami az álomutat rémálommá varázsolhatja. Összegyűjtöttünk 12 hasznos tippet, amit, ha megfogadsz, igazán emlékezetes lehet a nyaralás.

12. Medúzák, korallok, különféle halak

A trópusi országok meleg vizeiben különféle veszélyes teremtmények élnek, köztük halak, korallok és medúzák. A legjobb módszer a védekezésre az, hogy speciális cipőt húzol és bármilyen aranyos is egy élőlény, nem nyúlsz hozzá. Mindemellett nem árt odafigyelni a figyelmeztető jelzésekre, táblákra és zászlókra is.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Afrika, Ázsia, Ausztrália

11. Visszatérő vagy felhasadt áramlat

Ez a fajta áramlat könnyen el tud sodorni a parttól néhány másodpercen belül. Ha elkap egy ilyen áramlat, akkor ne próbálj meg visszaúszni vagy küzdeni, mivel sokkal nagyobb ereje van, mint neked. Inkább próbálj meg a parttal párhuzamosan úszni, mikor pedig azt érzed, hogy gyengül az áramlat, akkor már biztonságosan vissza tudsz menni a partra.

Ahol ezekre érdemes figyelni: a tengerekben és az óceánokban bárhol előfordulhat

10. Szúnyogok

A legtöbb trópusi országban élnek olyan szúnyogok, amelyek súlyos betegségeket (például maláriát vagy Zika vírust) terjeszthetnek. A legegyszerűbben úgy tudod megvédeni magad, hogy befújod magad rovarriasztóval és beoltatod magad malária, sárgaláz és hasonló súlyos betegségek ellen mielőtt elutazol.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Afrika, Dél-Amerika

9. Tengeri ragadozók

Cápatámadások viszonylag gyakran történnek, pedig könnyen megelőzhetőek. Ha bármilyen nyílt sebed van, akkor ne menj úszni, mivel a vér szaga vonzza a ragadozókat. A cápák ráadásul színvakok, a kontrasztokat érzékelik csupán, tehát jobb, ha nem húzol élénk színű vagy mintás fürdőruhát.

Ahol ezekre érdemes figyelni: az Atlanti-, Csendes- és Indiai-óceán partjain

8. Street food

Ázsiában mindenhol gyakori jelenség a street food, vagyis a büfé ételek. Gondolhatnánk, ezek semmilyen veszélyt nem jelentenek, pedig igen kellemetlen dolgokat okozhatnak. Azok, akik nincsenek hozzászokva a csípős ételekhez, könnyen tapasztalhatnak gyomorproblémákat. Az éttermekre ugyanez vonatkozik, kérd meg őket, hogy ne tegyenek túl sok fűszert az ételedbe.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia, Afrika

7. Víz

Köztudott, hogy vannak olyan helyek a világban, ahol a csapvíz fogyasztásra nem alkalmas. Éppen ezért tartsuk észbe, hogy a bárokban felszolgált italokban lévő jeget ugyanabból a vízből készül. A legjobb, amit tehetsz az az, hogy csak palackozott vizet vagy üdítőt iszol. Mosáshoz és főzéshez is a palackozott víz az ajánlott.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia, Afrika

6. Növények

Az egzotikus növények veszélyesek lehetnek, ezért ne érintsük meg az általunk ismeretlen fajokat a kirándulásunk során.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia, Afrika, Ausztrália

5. Napégés

A trópusi nap perzselése könnyen leégéshez vezethet. Ebből kifolyólag soha ne felejts el bekenni magad naptejjel, mielőtt kilépsz. A hosszú ujjú ruhák is megoldást jelenthetnek.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia, Afrika

4. Majmok

Ezek a látszólag ártalmatlan állatok könnyen agresszívvé válhatnak, és meg is támadhatnak, ha látnak nálad ételt. Ha olyan helyre mész, ahol majmok vannak, a legjobb, ha leveszed az ékszereidet és eldugod a fényképeződ vagy a telefonod, mert bármit elvesznek, ami megtetszik nekik.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia

3. Hüllők

Mérges kígyókat nagyon sok trópusi és szubtrópusi országban találhatunk. A legtöbbjük csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát, szóval vigyázzunk, hova lépünk.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia, Afrika, Ausztrália

2. Tolvajok

A tolvajok globálisan problémát jelentenek. Ennek ellenére vannak olyan országok, ahol nem árt a kelleténél jobban odafigyelni, mivel még a széfekből is eltűnhet a pénz és az értékek. Javasolt, hogy az értékeidet több különböző helyre tedd el, nagyobb összegű pénz pedig inkább bankkártyán legyen. A tengerparton és a piacokon pedig érdemes még jobban odafigyelni.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Ázsia, Afrika

1. Közlekedés

Csak a helyiek tudnak kiigazodnia azon, hogy egyes városokban hogyan is működnek a forgalmi szabályok. A sofőrök sokszor gesztusokkal és jelekkel kommunikálnak egymással, tehát érdemes nagyon körültekintőnek lenni nem csak vezetés közben, de biciklizés és séta közben is.

Ahol ezekre érdemes figyelni: Délkelet-Ázsia, India, Egyiptom

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!