Az emberi test egyedülálló. Ez egy nagyon bonyolult mechanizmus, amelynek még mindig sok titka van, amelyeket a tudósok évszázadok óta kutatnak. De miért nem próbáljuk kitalálni, mire képes a testünk, és mik a határai?

Néhány csodálatos dolgot szeretnénk elmondani, amelyekre testünk képes.

1. Az agyad a legnagyobb flash drive a világon.

via GIPHY

Az agyad memóriája elegendő kapacitással rendelkezik, hogy 2,5 millió GB információt tároljon. Ez körülbelül 300 évnyi videónak felel meg. A memória fejlődésének csúcspontja 25 éves korban jelentkezik, és 50 éves korában kezd csökkenni, hacsak nem edzed a memóriádat.

2. A tested lelassíthatja folyamatait, hogy megvédjen a fulladástól.

Ezt a hatást búvárreflexnek hívják. Amikor az agy rájön, hogy tested vízbe merült, lelassítja a pulzusodat, és átirányítja a vért a végtagjaidtól a létfontosságú szervekhez az oxigén megőrzése érdekében. Minél mélyebbre merülsz, vagy maradsz víz alatt, annál lassabb a pulzusod.

3. Nagyon erős voltál, amikor csecsemő voltál.

via GIPHY

Az újszülöttek nagyon erősek a méretükhöz és súlyukhoz képest. Ha egy csecsemő megragad egy vízszintes rudat, akkor hosszú ideig tud lógni rajta anélkül, hogy elfáradna. 3 hónapos korban a csecsemők általában elveszítik ezt a képességet.

4. A testünkben lévő összes ér olyan hosszú, hogy körülbelül 2,5-szer körülérné a Földet az Egyenlítő körül.

Ha egy átlagos felnőttből kivennénk az összes véredényt, és egy sorba rendeznénk őket, akkor a vonal meghaladná a 160 000 kilométert. Ez elég ahhoz, hogy 2,5-szer körülérje a Földet. Szívünk ugyanakkor az életünk során átlagosan 5,7 millió liter vért pumpál. Ez a mennyiség elegendő 3 olimpiai medence feltöltéséhez.

5. A férfiak melle is képes tejet termelni.

Minden embernek, nemtől függetlenül, van tejmirigye, tejcsatornája és mellbimbója. A férfiak mellbimbói is stimulálhatók tejtermelés céljából. Ez megtörténhet a súlyos stressz által okozott hormonális egyensúlyhiány is

6. Az álmaid színe függ az általad nézett televízió típusától.

A televízió típusa, amelyet gyermekkorodban néztél, befolyásolhatja az álmaid színét. Ez a tanulmány kimutatta, hogy azoknak a többsége, akik úgy nőttek fel, hogy monokróm tévékészüléket néztek, fekete-fehérben látják az álmokat. Míg azoknak az embereknek, akik a színes televízió feltalálása után születtek, színes álmaik vannak.

7. Az izmaidat úgy tervezték, hogy tonnákat emeljen fel.

1982-ben, Lawrenceville-ben Angela Cavallo felemelt egy 1964-es Chevrolet Impala-t. Az autó leesett az emelőkről, amelyek tartották, miközben fia, Tony alatta dolgozott, és leszorította. Mrs. Cavallo elég magasra emelte az autót, hogy 2 szomszéd helyettesítse az emelőket és kihúzza Tonyt az autó alól.

Ez nem az egyetlen eset, amikor valaki megtette a látszólag lehetetlent, amikor az adrenalin elárasztotta. A testünkben 640 izom van, amelyek határai ismeretlenek.

8. A tested egy nyálka-előállító gép.

Egy felnőtt test naponta átlagosan 1,5 liter orrváladékot termel. Nagy részét lenyeljük anélkül, hogy észrevennénk. Ezenkívül a szervezet egy liter nyálat, 3 liter gyomornedvet, 3,5 liter bélnedvet és egy liter epét is előállít.

9. Az orrodból kifolyó folyadék az agyadból is származhat.

Az orrodon át szivárgó folyadék agyfolyadék is lehet. Az agyfolyadék az agy körül helyezkedik el, és egy speciális membrán tartja azt. Néha, tiszta folyadékként kis mennyiségben szivároghat az orron.

10. A tested a világ legjobban védett szerkezete.

via GIPHY

Ezen a képen egy fehérvérsejtet láthatsz, amely üldöz egy baktériumot, utoléri és felfalja. Ezek a sejtek a testünkben a "sötét zsaruk", amelyek megóvják azt a "gonosz betolakodóktól". Ugyanakkor a testünk eltávolítja a régi és hulladék sejteket is. Például, miközben ezt a mondatot olvastad, 22 millió sejted pusztult el. A következő 30 másodpercben a tested 72 millió új vörösvértestet termel, és megszabadul 174 ezer régi hámsejttől.

A tested szuperhatalmai közül melyik van rád a legnagyobb hatással? Mondd el nekünk kommentben.

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!