Nicolás Maduro venezuelai elnök decemberben legalább egyszer szerette volna kivenni a bankból országa aranytartalékának egy részét a a venezuelai nemzeti bank vezetője segítségével - ez derült ki egy jelentésből, ami a Blommbergben jelent meg. A Bank of Englandban tárolnak ugyanis 1,2 milliárd dollárnyi, vagyis nagyjából 340 milliárd forintnyi aranytartalékot.


Venezuela összesen 8 milliárd dollárnyi (2227 milliárd forintnyi) külföldi tartalékkal rendelkezik.

A Bank of England viszont megtagadta az arany kiadását.

"Egy venezuelai forrás pedig azt mondta a lapnak, hogy a venezuelai nemzeti bank munkatársait utasították is rá, hogy ne lépjenek kapcsolatba a Bank of Englanddel, mert úgysem fognak tudni dűlőre jutni. A kiszivárgott információkra sem az angol, sem a venezuelai nem kívánt reagálni" - írja az Index.

Az előző elnök, Hugo Chavez annak ellenére, hogy az országban olajkitermelés folyik, gazdasági válságba taszította Venezuelát. Mivel Chavez nem szerette az amerikai dollárt, az ország vagyonát aranyban tárolta.

Ahogyan súlyosbodott a gazdasági válság Venezuelában, úgy adta el később a Maduro-rezsim a tartalékokat, hogy ezzel növelje az ország készpénzállományát.

A politikai és gazdasági válság miatt több botrány is kitört a dél-amerikai államban. Nicolás Maduro augusztusban megszakította beszédét egy caracasi katonai rendezvényen, azt állítva, hogy dróntámadás célpontja volt, és azonnal távoznia kellett a helyszínről. Az eseményen készült felvételeken csak kisebb robbanás vagy csattanás hallatszik, a résztvevők összerezzennek és felnéznek. Ezt követően az látszott, hogy Maduro testőrei az emelvényre rohannak, és kimenekítik.

Január 23-án, szerdán este pedig Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát Caracasban Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke az államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Donald Trump ezután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guaidót. Az amerikai elnök a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Erre Nicolás Maduro közölte, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült államokkal. Az államfő 72 órát adott az amerikai diplomatáknak arra, hogy elhagyják Venezuelát.

A kormányellenes tüntetés után az USA mellett a kanadai elnök és a legtöbb dél-amerikai ország, köztük Brazília, Kolumbia, Peru, Chile és Argentína vezetője is támogatásáról biztosította Juan Guaidót.

Via: IndexÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!